Obeležen Svetski dan borbe protiv side

Svetski dan borbe protiv side obeležava se 1. decembra i prvi je globalno ustanovljen dan zdravlja. Pored toga što ovaj datum obeležava borbu protiv jedne opake bolesti, on je pokrenuo i jedan sasvim novi vid podizanja svesti o bitnim zdravstvenim temama. HIV I AIDS su dva pojma koja se često koriste u istoj rečenici, ali mnogi ne razumeju razliku. Ono što je potrebno znati je, da osobe koje su zaražene HIV virusom nemaju sidu i da do oboljevanja može da prođe duži niz godina. Prosečan period infekcije HIV-om je od dve do deset godina, ali postoje i osobe koje su normalno živele čak i 50 godina uz adekvatnu terapiju. Nažalost, do sada naučnici nisu uspeli da pronađu vakcinu koja bi sprečila ili uklonila HIV virus, niti lek koji može da izleči sidu.Svetski dan borbe protiv sude. 1. decembar, obeležen je i u Srednjoj školi ,,Branislav Nušić“ u organizaciji Crvenog krsta Sokobanje i patronažne službe sokobanjskog Doma zdravlja.

Pored toga što Crveni krst i Dom zdravlja svake godine predavanjem u srednjoj školi obeležavaju ovaj datum, tokom cele godine sprovode i kampanju koja ima za cilj prevenciju i upoznavanje sa ovom bolešću zbog sprečavanja diskriminacije obolelih. Na ovogodišnjem predavanju predstavljena je statistika obolelih. Zabrinjavajuće je što 2 000 000 ljudi godišnje umre od side, rekla je ovom prilikom Marijana Nikolić, patronažna sestra i licencirana edukatorka Crvenog krsta.

Sa učenicima srednje škole radi se kontinuirano na ovu temu, kako bi bili u toku, jer obzirom da medicina napreduje, potreba je da se iznesu novine, istakla je Marijana Nikolić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *