Vakcina – najbolja zaštita od virusa gripa

Period je kada smo u najvećem riziku od infekcije virusom gripa. Potrebno je raditi na prevenciji koja podrazumeva jačanje imuniteta, poštovanje svih epidemioloških mera i vakcinaciju kao najefikasnije sredstvo za sprečavanje infekcije, poručuje pomoćnica direktora sokobanjskog Doma zdravlja, doktorka Vukica Đokić.

Vakcinacija je u sokobanjskom Domu zdravlja u toku i svi zainteresovani mogu da se jave svom izabranom lekaru i vakcinišu. Infekcija se širi od momenta kada stupimo u kontakt sa zaraženom osobom, a njeno trajanje je do pet dana kod zdrave populacije. Kod hroničnih bolesnika može trajati duže uz komplikacije.

Savet obolelima je da se ne javljaju odmah lekaru jer antibiotici ne pomažu. Daje se simptomatska terapija, savetuje se mirovanje uz tople napitke. U slučaju da simptomi duže traju, pacijent se treba obratiti lekaru. Grip izazivaju različiti sojevi virusa koji se mogu menjati svake godine i zato se gradjanima preporučuje da se vakcinišu svake godine. Zaštita od virusa gripa nakon vakcinacije, odnosno imunitet – stvara se za dve do tri nedelje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *