Ministarka zdravlja najavila besplatne stomatološke usluge

Usluge stomatologa ponovo će biti dostupne svima uz zdravstvenu knjižicu. Bilo da je u pitanju vađenje zuba, popravka, ili pak čišćenje kamenca, ponovo će sve biti besplatno u domovima zdravlja.

 

Ovu uslugu na teret Fonda do sada su koristila deca, trudnice ili stariji od 65 godina, dok su ostali plaćali. Ministarka zdravlja Danica Grujičić pojasnila je da je cilj vratiti stomatologe u domove zdravlja i u gradskim i u seoskim sredinama.

Besplatna stomatološka usluga će podrazumevati preventivne preglede, popravke zuba, kao i protetiku sa novim tehnologijama, ali ne i implante. Na ovaj način će besplatne stomatološke usluge biti dostupne svima koji imaju overenu zdravstvenu knjižicu, ali će i mnogi nezaposleni stomatolozi dobiti posao. O tome odlučuje Republička stručna komisija za stomatologiju i regenerativnu medicinu, koja je formirana pre mesec dana. Da bi se to realizovalo, radi se na promeni zakona o zdravstvenoj zaštiti, zakona o osiguranju i pravilnika o bližim uslovima za izvođenje zdravstvene delatnosti.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *