Drugo veče Festivala harmonike

Zvuci harmonike odjekivali su i sinoć na Vrelu. Sva mesta na letnjoj pozornici su bila popunjena jer su se druge večeri 60. Medjunarodnog festivala ,,Prva harmonika Srbije –Sokobanja 2023.“ predstavili finalisti u nižim kategorijama. Stručni žiri je izabrao najbolje u kategorijama petlići, mladji i stariji pioniri, mladji juniori i dueti mladji od 15 godina.

Takmičare je ocenjivao žiri u sastavu: solista na harmonici i kompozitor Zoran Djordjević, solista na harmonici iz Sokobanje i predsednik Upravnog odbora Turističke organizacije Sokobanja, Vojkan Nikodijević, zatim, kompozitor i aranžer, Boban Prodnović, solista na harmonici, kompozitor Novica Nikolić i predsednik žirija, redovni profesor na Filološko – umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, Vojin Vasović, koji je u
svom obraćanju publici istako da je žiri imao težak zadatak jer su svi učesnici pokazali izuzetan kvalitet.

Treće mesto u kategoriji petlića pripalo je Lazaru Glišiću iz Jagodine, drugo njegovom imenjaku Lazaru Nikoliću, dok je prvu nagradu osvojio Mihajlo Jakovljević Jugović iz Jevremovca. U kategoriji mladjih pionira treće mesto zauzeo je Kristijan Nedeljkov iz Beča, drugo Konstantin Sentanov iz Pančeva, dok je prvu nagradu stručnog žirija dobio Jakov Jovanović iz Bošnjana.

U kategoriji starijih pionira treće mesto pripalo je Davidu Čoliću iz Šapca, drugo je osvojio Luka Vojinov iz Opatije, a prvo je pripalo Jovanu Stanojeviću iz Beča. U kategoriji mladjih juniora treća nagrada pripala je Milošu Balčinu, drugu je osvojio Miloš Jovanović iz Novog Beogarada, dok je prvu nagradu žiri dodelio Luki Milojkoviću iz Niša. U kategoriji dueta do 15 godina treće mesto pripalo je Nikoli Popoviću i Mihajlu Brankoviću, drugu nagradu su osvojili Ignjat Momčilović i Vuk Kostadinović. Prvo mesto u ovoj kategoriji osvojili su David i Aleksa Čolić iz Šapca.

Najveća podrška mladim takmičarima pored mentora bile su njihove porodice koje su pre proglašenja najboljih sa
nestrpljenjem iščekivale rezultate.

U revijalnom delu druge večeri, koncert je na ogromno zadovoljstvo mnogobrojnih fanova, na prepunoj Letnje pozornice ,,Vrelo“, održala pevačica Jelena Tomašević, koja nas je 2008. godine predstavljala na ,,Evroviziji“. Ovo je bio njen prvi nastup u Sokobanji, a kako je istakla, velika joj je čast da nastupa na festivalu koji neguje prave muzičke vrednosti.

Obe večeri festivala su bile izuzetno posećene, razgovarali smo sa publikom koju su činili ljubitelji harmonike i narodne muzike iz svih krajeva Srbije. Svi sagovornici na Letnjoj pozornici ,,Vrelo“ rekli su nam da je organizacija festivala odlična.

Trećeg dana 60. Medjunarodnog festivala ,,Prva harmonika Srbije –Sokobanja 2023.“, večeras, na programu je finalni deo takmičenja, nastup takmičara i proglašenje pobednika u kategorijama: juniori, dueti iznad 15 godina i seniori, u pratnji orkestra Siniše Vićentijevića.

Dok žiri sumira utiske i donosi odluke o pobednicima publika će uživati u koncertu najveće zvezde narodne muzike Lepe Brene. Nakon njenog nastupa sledi proglašenje sveukupnog pobednika festivala.

Cena ulaznice za ovo finalno veče harmonike je 500 dinara.
Organizator 60. Međunarodnog Festivala „Prva harmonika Srbije – Sokobanja 2023.“ je Turistička organizacija Sokobanja. Prodaja ulaznica je u Turističko- informativnom centru, na Trgu Oslobođenja, svakog dana od 08:00 do 19:30 sati, a pred početak događaja karte se mogu kupiti i na samoj Letnjoj pozornici „Vrelo“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *