Bogatstvo živog sveta Sesalačke pećine

Sesalačka pećina je iz godine u godinu sve posećenija. Atraktivna je turistima, koji dolaze da uživaju prirodnom ambijentu ovog kraja, ali i da se upoznaju sa mnogim zanimljivostima vezanim za pećinu.

Poznato je da je Sesalačka pećina velika porodiljska kolonija slepih miševa od značaja na nivou Republike Srbije po broju jedinki i vrstama koje je koriste. Pored toga, ona je stanište drugih vrsta i u tom pogledu nije dovoljno istražena. U njoj se mogu naći dve endemske vrste. Jedna od njih je stonoga koja živi samo u Sesalačkoj pećini, a druga, koja je osim na ovom mestu pronadjena i u okolini, u nekoliko jama na Rtnju je pseudoškorpija ili lažna škorpija, saznajemo od predsednika Sokobanjskog ekološkog društva, Vladana Dimitrijevića. Zbog svih specifičnosti, ova pećina je zanimljiva sa stanovišta živog sveta, tako da je njeno stavljanje pod zaštitu, od velikog značaja za očuvanje i održivi turizam.

Sokobanjsko ekološko društvo je pre par godina realizovalo projekat koji je za cilj imao povećanje broja, ali i kvaliteta poseta turista. Bila je uvedena vodička služba, zahvaljujući kojoj su svi posetioci mogli da saznaju detalje o pećini i selu, a istovremeno su ih vodiči usmeravali na delove pećine gde mogu proći, a da ne ugrožavaju živi svet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *