Prosečan prinos kukuruza u sokobanjskoj opštini

Iako je polovina novembra, berba kukuruza još nije završena. Neki poljoprivrednici su se odlučili za berbu u zrnu pa se čekaju odgovarajući parametri vlage ali to je zanemarljiva površina izjavila je Sanja Milojević diplomirani inženjer za zaštitu bilja.

Berba kukuruza ove godine je duže trajala, jer vreme sazrevanja klasa zavisi kako od nadmorske visine na kojoj je kukuruz posejan, tako i od hibridnih sorti od kojih neke ranije, a neke kasnije sazrevaju. Berba je počela još u prvoj polovini septembra sa ranim klasama sazrevanja, i očekivano je da će se u novembru skinuti sve sa njiva.

Ovogodišnji prinos kukuruza je šarolik iz više razloga. Kišni period tokom proleća i visoke temperature zabeležene tokom leta razlog su što je ovogodišnji rod slabiji u odnosu na prošlu godinu. Kvalitet obrade i pripreme zemljišta, ulaganja u setvu, kao i kvalitet zaštite takođe su u mnogome uticali na prinos koji je ove godine na nivou proseka. Kvalitet zrna je ipak dobar, nije bilo bolesti uprkos kišnom periodu. Seme je u velikom procentu već bilo tretirano, poljoprivrednici su primenili adekvatne agrotehničke mere i preventivu i sve to se i odrazilo na kvalitet i zdravlje zrna istakla je za naš program Sanja Milojević diplomirani inženjer za zaštitu bilja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *