Uskoro će sva arheološka istraživanja na teritoriji opštine Sokobanja biti objedina u monografiji tima Arheološkog instituta

Arheološka istraživanja praistorije na teritoriji Sokobanje rađena su od perioda pre drugog svetskog rata u više navrata. Poslednja su obavljena na Popovici i u Vrmdži kada je ustanovljeno datiranje na lokalnitetu ,,Devojački kamen“. Rezultati svih dosadašnjih istraživanja biće obavljeni u monografiji koja je u planu, kaže za naš program Petar Milojević, arheolog Instituta u Beogradu.

 

Na lokalitetu ,,Devojački kamen”u Vrmdži nakon greomagnetnih snimanja, a u okviru projekta istraživanja nalazišta iz ranog gvozdenog doba na teritoriji opštine Sokobanja ustanovljeno je postojanje nekoliko otpadnih jama na geofizičkom snimku. Ove godine tim arheologa je istražio jednu od njih. Utvrđeni su ostaci iz poznog eneolita, kao i perioda ranog bakarnog doba.

U planu je izrada monografije početkom sledeće godine koja bi obuhvatila prikaz svih istraživanja. Biće to šira slika praistorije na području sokobanjske kotline, a cilj tima Arheološkog institute je da se stanje sadašnje istraženosti objedini sa rezultatima prethodnih, medju kojima su istraživanja Narodnog muzeja u Nišu i Zavoda za zaštitu spomenika. Rezultati istraživanja potiči iz perioda pre II svetskog rata, zatim slede novija iz druge polovine 20. veka, sve do početka ovog i nadalje, što je najnovija etapa istraživanja.

Podsećamo, ove godine su nastavljena istraživanja, započta prošle godine na na lokalitetu Popovica gde je potvrđeno postojanje suhozida koji je verovatno iz gvozdenog doba, što je interesantno i veoma značajno za ovaj deo Srbije obzirom da se zidovi od kamena javljaju uglavnom južno od Grdaličke klisure.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *