Pušten u rad sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica

U Srbiji je danas pušten u rad sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletnog lica -”Pronađi me!” koji u više zemalja sveta već postoji kao Amber Alert. Prezentaciji i puštanju sistema u rad u Palati Srbija prisustvovao je predsednik Aleksandar Vučić.

Javnosti je na licu mesta prezentovano kako će izgledati i funkcionisati sistem kada neko dete u Srbiji nestane. Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi, a ključno je pozivati građane da sve potencijalno korisne informacije prijave policiji.

Kako bi se izbegle lažne uzbune, kriterijumi za izdavanje upozorenja o nestanku deteta su prilično strogi. Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je da će se Amber Alert sistem „Pronađi me“ razlikovati od sličnih sistema u svetu po tome što se radilo na prevazilaženju problema i manjkavosti koje su druge zemlje imale, ali i da je taj sistem prilagođen uslovima u Srbiji. Prema njegovim rečima, u prvoj fazi mediji će prekinuti sa emitovanjem svojih programa u prvih osam sati na svakih 30 minuta. Naveo je da će zatim mobilni operateri poslati svojim korisnicima poruku o nestalom detetu, zajedno sa linkom sajta Ministarstva unutrašnjih poslova. Takođe, JP „Putevi Srbije“, aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice objavljivaće na ekranima informaciju o nestanku deteta. Istakao je da će isključivo policija voditi računa o pokretanju i prekidu sistema. Radio Sokobanja se jutros u 9 sati i 30 minuta priključila realizaciji projekta “Pronađi me!”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *