Danas je Mala Gospojina – praznik crkve na Lepteriji

 

Danas,  21.septembra  slavimo Rođenje presvete Bogorodice. U narodu ovaj praznik je poznat kao Mala Gospojina i spada u red najvećih Crkvenih praznika. Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao svoju Krsnu slavu i na ovaj dan se održavaju  vašari u mnogim mestima u Srbiji. Crkva na Lepteriji je posvećena Rođenju presvete Bogorodice i danas je njen praznik.

Bogorodica je rođena u Nazaretu od ostarelih i pravednih roditelja Joakima i Ane. Naime,  oni dugo nisu imali dece, Joakim  je proveo četrdeset dana u pustinji u neprekidnom postu i molitvi i Ana je kao starica rodila kćer Mariju, po blagoslovu Božijem. Kada joj je objavljeno da će roditi dete, Ana se  zavetovala da će ga  posvetiti Gospodu Bogu. a na ikoni se događaj rođenja Svete  Marije predstavlja sa majkom Anom koja leži na postelji i  novorođenom Marijom u kolevci. Jedan od najstarijih i najbolje očuvanih živopisa sa motivom Roždestva Bogorodice nalazi se  u Studenici, zadužbini kralja Milutina sa kraja 14. veka.

Jesenje svadbe u Srbiji, od davnina, počinjale su od Male Gospojine, a  veruje se da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva  i da jaja iz toga perioda mogu cele godine ostati sveža.  Mn

Danas je praznik crkve na Lepteriji, a o prazniku i crkvi razgovarali smo sa sveštenikom Petrom Milinkovićem.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *