Enolog Dimitrije Stanković Zeka, specijalista za vina i rakije, bio je gost ovogodišnjih Bioljoberskih svečanosti i tokom trajanja ove manifestacije održao je predavanje o izradi rakija travarica. Kako nam je rekao, domaću travaricu može da priušti sebi svako domaćinstvo, ali je preduslov kvalitetna rakija i pravi izbor trava.
Kao osnova moze da se koristi lozovača, kao i rakija od jabuke i drugog voća. Najbitniji je izbor trava, a za dobru travaricu je potrebno sedam do deset različitih vrsta, otkrio nam je tajnu enolog Stanković.
Kada odaberemo dobru osnovu, trave je neophodno dobro osušiti, ali nikako direktno na suncu kako bi biljke zadržale lekovita svojstva. Razmera je 1kg trava na 100kg rakije, a kompozicija trava u osnovi treba da odleži mesec dana. Na kraju odvojimo rakiju i dobijemo travaricu. Travarica se preporučuje onima koji imaju probleme sa varenjem i probavom. U Srbiji je nažalost potražnja za travaricama manja u odnosu na druge rakije.