Održana 40. manifestacija ,,Zlatne ruke“

Jubilarna, 40. po redu maniferstacija ,,Zlatne ruke“ okupila je veliki broj izlagača i posetilaca. Preko 100 takmičara nadmetalo se u nekoliko disciplina.

Stručni žiri u sastavu Dragan Karađinović, glavni kuvar i šef kuhinje Hotela ,,Sunce“ – predsednik žirija, Nada Stojković, predsednica Etnološke radionice ,,Etnos“, redovna članica i Daliborka Stevanović, direktorka Centra za kulturu opštine Sokobanja, nije imao ni malo lak zadatak obzirom na kvalitet takmičara.

U disciplini ,,Priprema starih jela iz Srbije“ ovogodišnja titula ,,Zlatne ruke“ propala je Etno klubu ,,Čerenski“ iz Baljevca na Ibru. U disciplini ,,Priprema starih jela po tradiciji sokobanjskog kraja“ – nagradu ,,Golub Radovanović“ osvojila je Zorica Lazić iz Jošanice, kojoj je nagradu uručila Nina Ilić, ćerka pokojnog Radovanovića, idejnog tvorca ove manifestacije. Ovo je druga godina zaredom, kako Zorica Lazić osvaja ovo priznanje.

Titulu ,,Zlatne ruke“ kategoriji ,,Najočuvaniji i najoriginalniji eksponat“ osvojila je Ljiljana Milanović iz Medvedje za prsluk iz 1880. godine. U disciplini ,,Korišćenje etno motiva na savremenim ukrasno-odevnim predmetima“, prva nagrada pripala je Snežani Brkić iz Kragujevca za haljinu sa etno motivima.

U discipllini ,,Najbolji vez“ ovogodišnji pobednik je Aktiv žena Udruženja penzionera Sokobanja. Za ,,Ručni rad radjen u toku manifestacije“ prvo mesto osvojila je Vanka Jovanović iz Kladurova, dok je najbolji u kategoriji ,,Očuvanje tradicije starih zanata“ bio Nenad Arsenijević, grnčar iz Kragujevca.