Ozdravljenje u Sokobanji

Sokobanja – Sokograd, dodješ star, odeš mlad – krilatica je koja najbolje opisuje potencijale Sokobanja za lečenje kako termalnim vodama, tako i vazduhom. Da Sokobanja oporavlja od veoma teških bolesti disajnih puteva svedoče mnogi kojima je pomogla da dodju do leka, a medju njima je i Milena Petrović iz Trstenika, koja je godinama banjska gošća.

Ona u Sokobanju dolazi 15 godina zaredom dva puta godišnje po dvadeset dana. Astmu je dobila kao profesionalno oboljenje. Nakon višegodišnjeg lečenja medikamentima, kako kaže godinama unazad, sada je u stanju i da obavlja one aktivnosti koje ranije nije mogla zbog teške bolesti. Ističe da je lečenje lekovima delimično uspešno, a da je njoj najviše pomogao sokobanjski vazduh, koji je i sada dovoljan da olakša sve njene tegobe.

Borići i Ozren oporavljaju, poručuje Milena svima koji boluju od ove bolesti. Kako nam je rekla, obišla je mnoge zdravstvene ustanove širom Srbije, ali ništa je nije oporavilo kao sokobanjski vazduh koji joj je pomogao da se izbori sa astmom, upalom pluća i tuberkulozom udruženo.