Uticaj lošeg vremena na turistički promet u Sokobanji

Loše vremenske prilike i kiša negativno utiču na turistički promet. Ipak, šanse da i ove godine Sokobanja obori record u broju ostvarenih noćenja su velike.

Destinacije poput Sokobanje gde je suština turističke ponude u njenim prirodnim resursima pretrpele su štetu u smislu ne samo otkazivanja rezervacija ili pomeranja i odlaganja dolazaka već i smanjivanja broja dana boravka, čime se smanjuje broj realizovanih noćenja.

U Sokobanji je nedavno situacija bila ekstremna, obilne padavine su izazvale štete i na turističkim i ugostiteljskim objektima, na svu sreću oštećenja su bila mala i brzo su otklonjena, pa su objekti ubrzo stavljeni u funkciju. Veći uticaj na otkazivanje godišnjih odmora je imala informacija o poplavama objavljena u medijima. Uprkos svemu, Sokobanja kao turistička destinacija, ima šansu da obori prošlogodišnji record. Prema podacima centralnog informacionog sistema u prva četiri meseca, zabeležen je dvocifreni rast turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu koja je bila rekordna. Promet u maju mesecu i do kraja juna je na prošlogodišnjem nivou, pada nema, a ukoliko ga ima, nije značajan, objašnjasnio je director turističke organizacije Sokobanja Ljubinko Milenković i dodao je da je ubeđen da bi, da su vremenske prilike bile na nivou proseka, takodje u ova dva meseca rast bio dvocifren, jer je bilo dosta otkazivanja. Njegova procena je da će I ova godina, sudeći prema rezervacijama za jul, avgust Iiseptembar biti rekordna.