U toku su Biljoberske svečanosti

U toku su svečanosti „Sv. Jovan Biljober“, kojе 29. put nude neodoljiv spoj tradicije, razonode i uzbuđenja. Organizatori su osmislili bogat program. Danas učesnici beru bilje i izradjuju herbarijume u Sesalcu i Čitluku, a sutra u Jezeru, dok je za 6. jul planiran obilazak firme ,,Adonis” i ogledne bašte ispred fabrike, a zatim će učesnici obići Jošanicu. Uveče će prvi put u okviru ove manifestacije biti organizovano predavanje o izradi travarica, degustacija i ocenjivanje travarica.

Kruna manifestacije je kao i svake godine izbor najlepšeg ivanjdanskog vemnčića i Princeze Biljarice, u petak 7.jula na maloj sceni LP “Vrelo” od 20 sati, a u toku dana uspon na Šiljak, vrh Rtnja.

Predavanje stručnjaka Instituta za proučavanje lekovitog bilja ,,Dr Josiof Pančić“ , Dragana Radanović biće organizovano sutra u okviru programa manifestacije. Predsednik Udruženja za lekovito bilje ,,dr Jovan Tucakov”, Nebojša Stanojević je pozvao sve proizvođače da čuju korisne savete iz ove oblasti. Podsećamo, sokobanjsko udruženje edukacije organizuje, ali i prisustvuje edukacijama iz ove oblasti svake godine, a Biljoberske svečanosti su prilika za okupljanje i razmenu iskustava. Reč je o manifestaciji koja traje uskoro već tri decenije i iz godine u godinu je sve posećenije, kaže Stanojević.