DAN POLJA OZIMIH STRNIH ŽITA

Dan polja ozimih strnih žita Poljoprivredne savetodavne stručne službe ,,Poljoservis“ – Knjaževac, održan je prošle nedelje u ataru sela Resnik.

U ogledu je bilo zastupljeno 25 vrsti pšenice, ječma i tritikala. Uslovi setve nisu bili najpovoljniji jer je na parceli kasno skinut kukuruz, a novembarske kiše su odložile početak setve, sejano je tek 5. decembra. Uprkos navedenim okolnostima, prema ocene stručnog savetnika za ratarstvo POLJOSERVIS-a, Srdjana Cvetkovića, rezultat ogleda je dobar jer se bolesti nisu pojavile.

DAN POLJA je jedna od aktivnosti koju Poljopšrivredne savetodavne stručne službe imaju u programu. To je prilika da proizvodjači na jednoj parceli vide proizvodne i genetske potencijale sorti i hibrida. Nastoji se da se upotrebi puna agrotehnika. Poljoprivredni proizvodjači, domaćini učestvuju parcelom i mehanizacijom, dok Poljoprivredna savetodavna stručna služba obezbedjuje semenski materijal i hemijska sredstva za zaštitu od bolesti i štetočina.

Ogled je radjen na parceli poljoprivrednog proizvođača Dragiše Živanovića i jednom delu parcele proizvodjača Nebojše Veljkovića.