Данас прослављамо Преподобну мати Параскеву – Свету Петку

Данас, 27. октобра, прославља се Преподобна мати Пасраскева. Света Петка, према записима владике Николаја Велимировића српског је порекла, сматра се једномод највећих мисионарки хришћанске вере и поштује се у целом православном свету. Верује се да се на њеном гробу дешавају чуда, а да је вода која се обично налази поред њених храмова лековита. Крсна је слава великог броја домаћинстава и свима који днас славе радио Сокобања жели срећну славу.

Света Петка је била хришћанска подвижница српског порекла из 11.века. Родила се у граду Епивату, на обали Мраморног мора. Након смрти својих родитеља, замонашила се у Цариграду, у цркви Свете Софије, а затим је живела у Јорданској пустињи, строгим аскетским животом, ради Христа. Божјим промислом вратила се у своју земљу и проповедала хришћанство. Зато се на иконама представља у монашкој одећи са крстом у руци. У свом родном граду, Епивату је преминула и сахрањена.

Њене чудотворне мошти преношене су у току времена много пута. Најпре у Цариград, па одатле у Трново, и отуд и назив Трнова Петка. Затим су након пада Бугарске под Османлије пренете у Влашку. Када је и Влашка постала угрожена турским упадима, а на молбу кнегиње Милице, мошти су пренете у Београд и положене у цркву Ружицу на Калемегдану. Кад је султан Сулејман 1521. године освојио Београд, он је, уз остале драгоцености, пренео у Цариград и мошти св. Петке. На молбу молдавског кнеза Василија 1641. године мошти су пренете у град Јаши, где се и данас налазе у цркви Света Три Јерарха, осим два прста шаке, којa се налазе у капели свете Петке на Калемегдану.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *