Дан основне школе ,,Митрополит Михаило“

Основна школа „Митрополит Михаило“ у Сокобањи прославља Дан школе. Школа свој дан обележава14.октобра, а овај датум је узет за дан школе јер је 14. октобра 1854. њен ктитор Митрополит Михајло рукоположен за епископа у београдској Саборној цркви, каже директорка школе, Тања Глигоријевић.

Основна школа „Митрополит Михаило“ у Сокобањи је матична школа са издвојеним осморазредним одељењима у Мужинцу и Врелу и четвороразредним издвојеним одељењима у сокобањским селима. Настава од 1. до 3. разреда. школе реализује се у старој згради која је саграђена 1894.године. Настава од 4. до 8.разреда реализује се у новој згради школе изграђеној 1963.године


Од 1978.године до 2003., Основна школа је носила назив “Димитрије Драговић” по народном хероју сокобањског краја из Другог светског рата. Од 01.септембра 2003.године Основна школа носи назив Митрополит Михаило, по великом хуманисти и задужбинару родом из Сокобање. Зграда старе основне школе је његова задужбина из 1894. године, као и сокобањска црква Светог Преображења која је завршена и освећена руком самог Митрополита Михајла 1892.

Ученици и наставници ОШ “Митрополит Михајло” данас су припремили пригодан програм поводом Дана школе и извели га на ЛП “Врело”. Директорка, Тања Глигоријевић je наставницима, ненаставном особљу и ученицима поводом Дана установе упутила честитке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *