Sokobanjski srednjoškolci ukazali na značaj kritičkog mišljenja

Učenički parlament Srednje škole ,,Branislav Nušić“, Zaječarska inicijativa i Nacionalna zadužbina za demokratiju juče su radionicom završili realizaciju projekta ,,Kritikujem, dakle mislim“ koji se sprovodi u okviru programa ,,Mladi u pokretu“. Cilj projekta je ukazivanje na značaj kritičkog mišljenja vršnjacima za celokupan život i izgradnju karijere, objasnila nam je učenica III razreda gimnazije, Teodora Trifić.

U okviru projekta održane su dve radionice – prva pod nazivom ,,Da li misliš ili ne?“ u kojoj je na praktičan način pokazano učenicima kako mogu da koriste kritičko mišljenje svakodnevno i druga, juče održana, koja nosi naziv projekta ,,Kritikujem dakle mislim“.

Predavač je bila diplomirana glumica koja je iz ličnog iskustva objasnila učenicima kako joj je kritičko mišljenje pomoglo u izgradnj karijere. Prema rečima Teodore Trifić, tokom realizacije projekta, uočeno je da mladi uglavnom kritički razmišljaju. Ipak, kako nam je objasnila, postoji jedan deo mladih kojim je lako manipulisati, pa je bitno ukazati im na mehanizme manipulacije u cilju njihovog prepoznavanja.