Данас је Успење Пресвете Богородице – Велика Госпојина

Данас, 28.августа, слави се празник Велика Госпојина или Успење Пресвете Богородице, један од највећих хришћанских празника. Овај дан је успомена на смрт мајке Исуса Христа, Пресвете Богородице. Предање каже да је Богородица живела 60 година, према неким изворима 72, и као сведок многих славних догађања, наставила је мисију свог сина Исуса Христа. Пред смрт јој се јавио архангел Гаврило и објавио јој да ће ускоро напустити овај свет. Након што је Богородица све апостоле благословила, упокојила се. Тело је сахрањено у Гетсиманији, да би трећи дан било узнето на небеса. Ковчег са њеним светим моштима налази се у Гетсиманскoим Врту, у гробници њених родитеља, светих Јоакима и Ане.

Сцена Успења Богородице обавезан је мотив у православном фреско сликарству. У манастиру Жича, задужбини Немањића с почетка 13. века, осликана је једна од најлепших представа Успења, са Христом који у наручју држи новорођену душу Богомајке.

Време између Велике и Мале Госпојине, дана рођења Пресвете Богородице, који се обележава 21. септембра, назива се међудневница. Верује се да је тај период најбољи за брање свих плодова и лековитих трава, а извори, према народном веровању, имају лековито дејство.