Maла потражња за субвенционисањем мере осигурања у пољопривреди

Почетком лета потписани су први овогодишњи уговори о субвенцијама у пољопривреди између локалне самоуправе Сокобања и пољопривредних произвођача са територије општине Сокобања. Преко директних давања, општина Сокобања је определила 6 милиона и 300 хиљада динара за субвенције у говедарству, овчарству, пчеларству, свињарству, пластеничкој производњи и воћарству, у плаћању осигурања и камата. Потражња за субвенционисањем мере осигурања је најмање заступљена у захтевима пољопривредника а подразумева осигурање усева, домаћих животиња и објеката, односно свега што је у власништву регистрованог пољопривредног домаћинства.

То је изузетно атрактивна мера истакао је Горан Дудић, саветник председника општине Сокобања за пољопривреду. Од укупне суме осигурања Република Србија субвенционише 40 процената, а 60 процената је на терет пољопривредника. Од тих 60 процената, половину, односно 30 процента, субвенционише општина Сокобања, тако да на крају пољопривредник учествује само са 30 посто у плаћању осигурања. Сума није велика а у лошој години каква је ова када су драстично смањени приноси због неповољних временских услова током протеклих месеци, осигурање усева је врло исплативо. То је фактички осигурање прихода у пољопривреди. истакао је Дудић и упутио позив пољопривредницима да обрате пажњу на ову меру.


У јуну је била прва подела субвенција за пољопривреду у овој години. Конкурс је отворен до 30. октобра и општина ће потписивати уговоре са пољопривредницима и додељивати средства до краја године, односно, до расподеле опредељених средстава.