Данас је Илиндан

Данас, 2. августа прославља се Свети Илија, Илиндан. Илија је био израелски пророк из 9. века п. н. е. По предању, када се Илија родио, око њега су видели анђеле који га повијају огњем и хране пламеном, што је било знамење његовог пламеног карактера и силе огњене. Младост је провео у дубоком размишљању и молитви, често сам у пустињи. Чинио је чуда и пророковао смрт тадашњег цара Ахаве , што се и обистинило. И његова смрт је чудесна, плаштом је раздвојио воду реке Јордан и прешао на другу страну где су га у вихору огњена кола однела на небо. Због тога се верује да Свети Илија није умро већ је жив отишао на небо.

Срби су преласком у хришћанство многе особине свог старог бога Перуна, који је управљао муњама и громовима, пренели на Светог Илију. По народној причи, Свети Илија се вози по небу и облацима на ватреним колима која вуку четири коња, а грмљавина је тутњава његових кола. Свети Илија Громовник пада у најсушније и најтоплије доба године и изузетно је поштован у нашем народу због летине и грмљавине а позната је и народна изрека “Од Илије сунце све милије”.

На иконама се Свети Илија представља или како на ватреним колима иде на небо, или како седи у пећини где се склонио од охолог цара Ахава, а гавран му доноси храну. Свети Илија је слава ваздухопловаца, обнародована указом још 1924. године. Многи родитељи дају својој деци име по овом светитељу јер је симбол снаге и неустрашивости. Данас је заветни дан у Врбовцу и у читлучком засеоку Врело где се налази и црква посвећена овом празнику и светитељу.