Danas je Sabor Svetog arhangela Gavrila

Danas je letnji Sveti Randjel, odnosno, Sveti arhangel Gavrilo ili Sabor Svetog arhangela Gavrila. Crkva ga slavi  kao -blagovesnika koji je učestvovao i najavljivao sve značajne događaje vezane za nastajanje hrišćanstva. Arhanđeo Gavrilo je „živa sila bestelesna“ i „jedan od sedmorice serafima“ najbližih Božijem prestolu. Učestvovao je u Božijem stvaranju sveta i u borbi protiv „palih“ anđela, predvođenih samim zlom, Satanom.

Arhagel Gavrilo je svedočanstvo o početku nastajanja Božije tvorevine preneo proroku Mojsiju javivši mu se u pustinji i poučivši ga kako da napiše Knjigu postanja. On je i onaj koji je najavio Zahariji rođenje Jovana Preteče Hristovog – Svetog Jovana Krstitelja. Isti arhangel Gavrilo javio se Joakimu i Ani i najavio rođenje Presvete Bogorodice Marije, a potom i Presvetoj Bogorodici Mariji sa vešću da će roditi sina, spasitelja ljudskog roda, Gospoda Isusa Hrista.
Lik anđela Gavrila  sa Presvetom Bogorodicom Marijom, koja prima Blagovest, je na carskim dverima pravoslavnih oltara koja se simbolično otvaraju tokom liturgije, jer je ovaj događaj otvorio put u Carstvo nebesko.

Najveća i najradosnija vest u hrišćanstvu koju je javio Blagovesnik je vest o Vaskrsenju Hristovom.
Slika arhangela Gavrila kako sedi na grobnom kamenu i pokazuje na prazan grob najčešće se slika na pravoslavnim predstavama događaja Vaskrsenja.

Freska u srednjevekovnom manastiru Mileševi poznata kao Beli anđeo jedna je od najlepših i najbolje očuvanih i proglašena je za sliku prošlog milenijuma.

Sveti arhangel Gavrilo je i simbol dobrote celog čovečanstva – ikona Belog Anđela iz Mileševe je poslata u kosmos kao simbol ljudskog pozdrava drugoj vasionskoj rasi pošto je Sveti Gavrilo je i univerzalni simbol ljubavi, mira i radosti u čovečanstvu. Beli Anđeo je i od strane UNICEF-a odabran kao simbol Evrope. Manastir Jermenčić na Ozrenu je posvećen Saboru Svetog arhangela Gavrila, na današnji dan se na ovom svetom mestu okupi veliki broj vernika i izletnika a manastir oživi i obeleži svoju slavu svečanom liturgijom i sečenjem kolača.