24.МАЈ – ДАН ПАРКОВА

24.мај је Европски дан паркова. Данас се обележава стварање првих националних паркова у Европи – скуп од девет паркова који су створени у Шведској 1909. године. Србија има пет националних паркова и то су Фрушка Гора, Ђердап, Копаоник, Тара и Шар-планина.


Сокобања се може похвалити да на својој територији има три заштићена природна добра – Рипаљку, као најстарије заштићенп подручје у Србији, Ртањ и столетну шуму Рудине у Раденковцу, као најмлађе подручје под заштитом државе.Ова подручја красе нестварне лепоте, разнолика флора и фауна, она су непроцењиви културни, историјски и природни споменици , оазе нетакнуте природе и због њих Сокобања носи епитет Зелено срце Србије.

Такође, саму Сокобању красе и 4 прелепа градска парка – Борићи, Чука, Бањица и градски парк у центру. ЈП “Зеленило,, неколико година уназад активно ради на њиховом уређивању, формирању цветних леја и зелених површина и они су сада огледао најлепше бање Србије. Увек су пуни гостију и дечје граје јер за сваког нуде понешто, одмор, мир и тишину, близину реке и плаже, забаву за децу, место за излет. Данас, на Дан паркова само треба да се подсетимо на благодети које нам је природа дала, од колике су важности за нас и колико треба да их чувамо.

Питали смо и госте који од сокобањских паркова им се највише допада. Сви анкетирани су се сложили да је парк Банјица најлепши због билизине Моравице, али су истакли и лепоте осталих сокобањских паркова.