ДАН ЗАШТИТЕ ПРИРОДЕ У СРБИЈИ ОБЕЛЕЖЕН У СОКОБАЊИ

Поводом обележавања Дана заштите природе у Србији, у Сокобањи у хотелу „Моравица“, одржава се годишњи скуп свих управљача заштићених подручја са територије Србије. Домаћини семинара су Општина Сокобања и Јавно предузеће „Зеленило“.

Скуп је путем видео презернтације отворила и присутнима се обратила државна секретарка у Министарству заштите животне средине, Сара Павлов. Она је изразила задовољство што се овогодишњи семинар одржава у Сокобањи. Присутнима се, приликом отварања скупа, обратио и председник општине Сокобања, Миодраг Николић, који се овом приликом осврнуо на троструко увећање средстава предвиђених овогодишњим буџетом Општине Сокобања за потребе унапређења животне средине. Овим увећањем, предвиђене су многе активности из области заштите животне средине. Отпочело се са примарном селекцијом отпада и рециклажом, а у плану је набавка још смећара и канал џет камиона, као и низ активности које ће допринети заштити природе и чистоћи Сокобање у наредном периоду.

Дан заштите природе у Србији oбележава се 11. априла, а установљен је 2009.године усвајањем Закона о заштити природе. За Дан заштите природе одабран је овај датум, јер је на овај дан 1949. године први пут институционално заштићено једно природно добро, Споменик природе “Велика и Мала Рипаљка,, у општини Сокобања.