02jul 2020 Vrmdža TAKMIČENJE U PENJANJU

Nena Marković

MZ Vrmdža je suorganizator i domaćin državnog prvenstva Srbije u sportskom penjanju, disciplina “Bolder” 4. i 5.jula 2020god. na prirodnom penjalištu Vrmdža, sektor “Devojački kamen” i sektor “Nikolin kamen”. Ovo takmičenje će se održati u organizaciji Komisije za sportsko penjanje pri Planinarskom savezu Srbije i PAEK-a „Niš“. Takmičenje je otvorenog tipa za strane državljane, dok je za domaće takmičare obavezno posedovanje licence Besplatan smeštaj takmičarima je obezbeđen u kampu u sektoru Panteon srpskih bogova (između blokova Devojački kamen i Nikolin kamen) je besplatan. Postoji mogućnost smeštaja i ishrane u selu za sve zainteresovane za ovaj sport kaže Slaviša Krstić predsednik MZ Vrmdža.

Prijava za takmečenje vrši se na licu mesta. Prvog dana za vreme kvalifikacija penje se 15 bolder problema. Najboljih 8 takmičara ide u finale. Drugog dana finalisti penju 6 bolder problema u roku od 3 sata

Bolderi se nalaze blizu kampa i staze su jasno obeležene putokazima i planinarskim oznakama. Nekoliko bolder problema se nalazi u sektoru Vrh duhova, dok su ostali u šumi na par minuta odatle. Na nekoliko lokaliteta u Vrmdži do sada je zvanično napravljeno preko 100 smerova za penjanje što stavlja Vrmdžu na drugo mestu u Srbiji po broju smerova. To je otvorilo vrata i velikim takmičenjima i raznim penjačkim manifestacijama a samim tim i razvoju turizma u ovom prelepom sokobanjskom selu ističe Slaviša Krstić predsednik MZ Vrmdža.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *